5 idei de afaceri în zootehnie

Dacă iubești animalele și cunoști câte ceva despre creșterea și îngrijirea lor, ai putea profita de aceste avantaje pentru a începe o afacere în domeniul zootehnic.
O fermă agricolă poate genera profit pe mai multe căi, atât prin comercializarea cărnii, cât și a produselor obținute de la animale. Este vorba despre lapte și produse lactate, lână, piele și chiar gunoi de grajd – cunoscut drept cel mai bun îngrășământ natural pentru culturile agricole.
De asemenea, te poți axa pe dezvoltarea unor rase și comercializarea animalelor către alți crescători sau poți miza pe activități de agrement cu animalele în rol principal.
În cele ce urmează, vom dezvolta câteva dintre cele mai profitabile idei, însă mai întâi vrem să te punem puțin la curent cu aspectele importante care țin de acest domeniu.

Ce presupune o afacere în zootehnie
Domeniu important al agriculturii, zootehnia se ocupă în principal cu creșterea și exploatarea animalelor domestice. În funcție de speciile de animale, putem vorbi despre mai multe ramuri ale zootehniei care dau și specificul fermelor. Acesta este primul detaliu în privința căruia trebuie să te decizi când vrei să începi o afacere în zootehnie; în funcție de specificul ales, vei ști care sunt echipamentele zootehnice de care ai nevoie. Mai ai nevoie și de un teren pe care să amenajezi viitoarea fermă, eventual și de terenuri pentru pășunat sau pentru culturile de plante furajere. Terenurile pot fi cumpărate sau închiriate și reprezintă o parte importantă a investiției. La aceste costuri se adaugă și cele pentru construcții, utilități, achiziționarea de echipamente și animale, așa că suma totală s-ar putea să depășească posibilitățile tale financiare. Prin urmare, trebuie să găsești o sursă de finanțare care poate fi un credit agricol sau un program pentru susținerea fermierilor care oferă fonduri nerambursabile. Poți accesa chiar și programe cu finanțare din fonduri europene, care oferă, de asemenea, sume nerambursabile, însă necesită și o minimă contribuție financiară din partea beneficiarului.Cele mai inspirate idei de afaceri în zootehnie
Spuneam că există mai multe ramuri ale zootehniei, în baza cărora îți furnizăm următoarele idei pentru viitoarea ta afacere:Ferma de vaci
O astfel de fermă poate fi profilată pe creșterea vacilor de lapte sau pe cea a vacilor pentru carne. Trebuie să știi de la bun început că există rase de vaci distincte pentru producția de lapte și cea de carne, iar pentru a putea spera la o afacere de succes trebuie să alegi rasele adecvate specificului ales. Pe lângă dotările specifice tuturor fermelor, cum ar fi hrănitorile și adăpătorile pentru animale, o fermă de vaci are nevoie și de echipamente specifice precum aparate de muls, tancuri de lapte, perii de scărpinat și saltele sau covoare din cauciuc pentru ca bovinele să nu alunece pe suprafețele ude.
Ferma de ovine
Aceasta este o idee pe care o îmbrățișează mulți întreprinzători care vor să investească în domeniul zootehnic pentru că pot obține profit din mai multe surse. În primul rând, laptele de oaie și produsele derivate sunt la mare căutare, iar carnea începe și ea să câștige tot mai mult în popularitate. De asemenea, în perioada premergătoare Paștelui, pot câștiga bine de pe urma mieilor. La rândul ei, lâna obținută în urma tunderii oilor reprezintă o sursă constantă de venit. De aceea, creșterea oilor este o activitate des întâlnită atât în exploatațiile profesionale, cât și în cele particulare, din gospodăriile localnicilor de la țară.
Ferma avicolă
Altă ramură a zootehniei, avicultura se ocupă cu creșterea și exploatarea păsărilor. Profitul unei ferme avicole este generat în mod special de valorificarea cărnii și a ouălor, însă se poate câștiga și din vânzarea puilor de o zi sau a păsărilor adulte. Poți opta pentru o fermă în regim bio, în care păsările să fie crescute în aer liber și hrănite în mod natural, sau poți folosi hale pentru amenajarea de adăposturi în care orătăniile să fie ținute libere sau în boxe supraetajate.