Creșterea prepelițelor: Sfaturi de îngrijire

Nu trebuie neapărat să stai la curte sau să ai o fermă pentru a crește prepelițe. Este suficient chiar și spațiul de pe balcon sau dintr-o mansardă în care trebuie să faci mici modificări.
Prepelițele sunt păsări mici, crescute în mod special pentru ouă, însă și carnea lor este din ce în ce mai căutată. Ouăle de prepeliță sunt considerate mai sănătoase și mai hrănitoare decât cele de găină, datorită conținutului ridicat de vitamina B12, proteine și alte substanțe benefice pentru organism.
Poți crește prepelițe doar pentru a asigura necesarul de ouă pentru hrana familiei, însă poți lua această ocupație mai în serios, punând pe picioare o afacere profitabilă.
Indiferent de opțiune, noi îți oferim cele mai importante sfaturi de care trebuie să țină cont orice crescător de prepelițe.

Construiește cuști suprapuse pentru economie de spațiu
Prepelițele nu depășesc 20 de centimetri în lungime, iar greutatea maximă pe care o pot atinge este de 150 de grame. Datorită dimensiunilor reduse, amenajarea adăpostului este o misiune mult mai simplă pentru că nu este nevoie de un coteț pentru păsări, la fel ca în cazul găinilor, rațelor sau al altor zburătoare de curte mai mari. Într-un adăpost cu o densitate de cel mult 70 de exemplare pe metru pătrat, prepelițele vor avea suficientă libertate de mișcare și se vor simți confortabil. Acestora le plac spațiile înguste, astfel că este mult mai bine să le crești în boxe sub forma unor cuști cu 10-12 exemplare decât să le oferi un spațiu deschis. Pentru a nu ocupa foarte mult spațiu, boxele pot fi suprapuse astfel încât întregul adăpost să fie construit pe verticală și să rămână suficient loc în încăpere. Cuștile destinate ouatului trebuie să aibă partea de jos ușor înclinată în față, astfel încât ouăle să se rostogolească și să poată fi recoltate ușor. Bineînțeles, este nevoie și ca boxele să fie protejate în partea din față pentru ca ouăle să nu se rostogolească direct pe podea.Asigură-le lumină și liniște
Prepelițelor nu le place întunericul așa că au nevoie de lumină între 16 și 18 ore pe zi. De aceea, cuștile trebuie să fie amplasate într-o încăpere cu cât mai multă lumină naturală cum ar fi un balcon sau o mansardă cu ferestre mari. Oricât de bine iluminată natural este încăperea, este nevoie și de o sursă de lumină artificială. De asemenea, asigură-te că adăpostul este protejat de orice sursă de zgomot, pentru că prepelițele preferă liniștea. În condiții de lumină insuficientă sau de zgomot, păsările devin stresate și încep să depună mai puține ouă. Dacă starea de stres persistă perioade îndelungate, poate genera un comportament anormal al păsărilor precum și apariția unor boli.