Sfaturi pentru cresterea si ingrijirea iepurilor

O activitate destul de frecvent intalnita astazi este cresterea iepurilor de casa, atat pentru gospodaria proprie, cat si pentru vanzare. Atunci cand informarea cu privire la ce presupune o astfel de responsabilitate, care sunt aspectele de care trebuie sa se tina cont vizavi de cresterea si ingrijirea iepurilor nu sunt la dispozitia celor care se ocupa cu asta, nici productivitatea nu va fi cea asteptata. Pentru a fi sanatosi, in primul rand, si totodata pentru a avea carne buna, iepurii trebuie sa beneficieze de anumite conditii de viata.
Motivele pentru care exista interes fata de aceasta activitate constau atat in faptul ca exista o piata de desfacere, in care se pot vinde iepuri vii, cat si blana lor, respectiv carnea ca produse auxiliare. Aceste animale au un ciclu de inmultire rapid, iar asigurarea alimentatiei lor nu presupune cheltuieli deosebite. De altfel nici spatiul necesar pentru a creste nu trebuie sa fie unul insemnat.
Bineinteles, ca in cazul oricaror alte animale si acestea vor necesita o atentie deosebita, mai ales cand transmit semne ca sanatatea lor este indoielnica. Orice crescator de iepuri va acorda o atentie deosebita acestora, ingrijindu-se atat de nevoile lor de baza, cat si de cele speciale.
De stiut despre iepuri:
- Mediul in care sunt tinuti trebuie sa fie intotdeauna curat. Exista custi speciale, construite pentru cresterea iepurilor.
- Nu orice legume si plante pot fi hrana pentru iepuri. Sunt tipuri care cauzeaza maladii ce duc si la moartea lor.
- Sensibilitatea iepurilor la boli este una crescuta si se transmit cu usurinta de la unul la altul.
- Incrucisarea iepurilor care au aceeasi parinti se face responsabil, pentru a evita efectele genetice specifice, respectiv problemele reproductive.